Тереза Мей преструктурира кабинета си

Наред с останалите промени тя назначи и нов председател на Консервативната партия

Тереза Мей преструктурира кабинета си

Тереза Мей с новия председател на Консервативната партия Брендън Люис и заместника му Джеймс Клевърли

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей започна най-голямото министерско пренареждане от миналогодишните парламентарни избори насам, пише Financial Times. Тя започна с преустройство в оглавяваната от нея Консервативна партия и оставка поради здравословни причини от страна на министъра на Северна Ирландия Джеймс Броукъншир.

Брендън Люис, който досега беше министър по въпросите на миграцията, вече е новият председател на Консервативната партия, заставяйки на второ място след Мей. Задачата на Люис е да съживи организацията на партията и да изостри атаките срещу опозиционната Лейбъристка партия. Той заменя Патрик Маклуглин, който напусна правителството след политическа кариера, датираха от времето на Маргарет Тачър.

Маклуглин беше отчасти обвинен за разочароващите резултати на Консервативната партия на миналогодишните парламентарни избори и за хаоса на годишната конференция на партията в Манчестър.

Джеймс Клевърли, бивш офицер от Териториалната армия, е обявен за заместник на Люис. Назначението на Клевърли - премиер в сянка, избран през 2015 г. – е първото доказателство за плана на Мей да популяризира по-младите членове на партията и да увеличи разнообразието сред висшето ръководство на партията.

Министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на външните работи Борис Джонсън, вътрешният министър Амбър Руд и министърът по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис бяха притиснати от високопоставени правителствени фигури да останат на постовете си.

Коментари: 0