Tesla е обвинена, че съзнателно е продавала дефектни електромобили

Бивш служител на компанията започна дело срещу нея, тъй като е бил съкратен заради разкритата практика

Tesla е обвинена, че съзнателно е продавала дефектни електромобили
3395 ~ 1 мин. четене

Бивш служител на Tesla твърди, че компанията съзнателно е продавала дефектни електромобили. Когато споделил тези свои виждания с началниците си, той бил понижен, а впоследствие и уволнен.

Горното е посочено в обвиненията към започнато в края на януари дело срещу компанията на Илон Мъск, пише The Verge. Адам Уилямс съди производителя пред Върховния съд в Ню Джърси.

Уилямс е работел в Tesla като регионален мениджър за Ню Джърси от края на 2011 г. Докато е бил на поста той твърди, че е наблюдавал как компанията „не е разкривала на клиентите си скъпи поправки на щети преди доставката“. Вместо това по думите му превозните средства били продавани като „употребявани“ или означени като „демонстрационни“.

„Няма основание за това дело. Описанието на Уилямс как Tesla продава употребявани или тестови превозни средства е напълно невярно“, коментира представител на компанията в отговор на започнатото дело.

Пред съда бившият служител заяви, че докладвал това поведение на фирмата пред своя ръководител в края на 2016 и началото на 2017 г., както и на Джером Гюлен, заместник председателят на Tesla. Малко след това той твърди, че е бил понижен до сервизен мениджър за магазина на Tesla в град Спрингфийлд, Ню Джърси. Впоследствие той отново е бил понижен, а през септември 2017 г. в крайна сметка бил уволнен.

Пред Върховния съд Уилямс настоява, че бил съкратен, тъй като е докладвал потенциално незаконни практики, и затова настоява за обезщетение.

Подкрепи Economic.bg