Tesla и Panasonic подписаха нов договор в областта на батериите

Отношенията на двете компании бяха доста обтегнати в последно време

Tesla и Panasonic подписаха нов договор в областта на батериите

Снимка: Tesla

980 ~ 1 мин. четене

Tesla подписа тригодишна сделка с Panasonic за производството и доставката на литиево-йонни акумулаторни клетки в съвместната им фабриката в Невада, съобщава Reuters.

Още през месец май японската компания намекна, че се работи по разширяването на партньорството между нея и Tesla в областта на батериите. Добрата прогноза беше направена след производствени проблеми и забавяния в Tesla, които обтегнаха отношенията между партньорите в последните няколко години. Наскоро Panasonic загуби статута си на ексклузивен доставчик на батерии за американката компания, но успя да преобърне съвместния им бизнес с батерии в САЩ, докато търсенето на електромобили на Tesla нараства.

От компанията за електромобили обявиха, че сделката е пописана миналата седмица, но е със задна дата и започва да действа от 1 април 2020 г. В договора се определят условията за поетите от Panasonic ангажименти за производствен капацитет и ангажиментите за обем на покупка от Tesla през първите две години на споразумението. Миналия месец Tesla отчете третата си поредна тримесечна печалба, въпреки икономическото въздействие на коронавирусната пандемия, което изненада инвеститорите.

Подкрепи Economic.bg