Промените в Закона за хазарта влизат на първо четене в парламента

Предложението на Симеонов за казина само в курортите беше отхвърлено от бюджетната комисия

Промените в Закона за хазарта влизат на първо четене в парламента

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

1120 ~ 1 мин. четене

Парламентът ще обсъжда и гласува днес на първо четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ и НФСБ. Според текстовете, които председателят на НФСБ Валери Симеонов внесе трябва да има казина само в 5-звездните хотели, в националните курорти и в близост до граничните пунктове.

Лидерът на НФСБ внесе тази поправка с мотива, че по този начин ще се ограничи хазартната зависимост. Ако поправките бъдат приети, това ще доведе до затварянето на 637 обекта в страната, което ще струва на хазната близо 60 млн. лв. загуби от данъци, посочват от Министерството на финансите в мотивите против проекта на Симеонов.

Припомняме обаче, че тези текстове бяха отхвърлени от бюджетната комисия.

От ГЕРБ пък предлагат да се закрие комисията по хазарта и тя да стане държавна агенция. Идеята е институцията да се превърне в специализиран орган на Министерски съвет, като така ще се отнемат правомощията на финансовия министър да назначава персонално членовете на комисията, на която е принципал. Именно предложените промени от ГЕРБ бяха приети и от Комисията по бюджет и финанси към парламента, въпреки че те не бяха подкрепени от „Обединените патриоти“.

Подкрепи Economic.bg