Morgan Stenley: Втора вълна от COVID-19 няма да повлияе на рестарта на икономиката на Азия

Според експертите властите вече знаят как да реагират

Morgan Stenley: Втора вълна от COVID-19 няма да повлияе на рестарта на икономиката на Азия

Снимка: БТА

280 ~ 2 мин. четене

Евентуално избухване на втора вълна от коронавирус в Азия няма да нанесе толкова големи щети върху икономиката, колкото бяха нанесени при първото избухване на вируса, заяви икономист от Morgan Stanley пред CNBC по повод завишените случаи на новозаразени  в Азия.

Притесненията от появата на нова вълна от инфекцията се засили в последните няколко седмици след като Пекин започна да съобщава за нови случаи на коронавирус. Според Дей Тан, един от управляващите директори на Morgan Stanley, обаче евентуална втора вълна от вируса няма да окаже толкова голям негативен ефект върху икономиката, защото властите „вече са се срещали с вируса и знаят как да реагират в подобна ситуация“.

„Повторно потапяне на икономиките не само в Азия, но и в световен мащаб, ние не очакваме. Ясно е, че когато света се отвори, случаите на заразени ще се увеличат“, каза Тан за CNBC. Експертът даде пример с няколко града в Южна Корея, Тайван и Хонконг, където още в края на месец април противоепидемичните мерки са били облекчени и това е довело до ръст на заболяваемостта, но „ситуацията изглежда доста по-добре в сравнение с тази, на която станахме свидетели преди месеци“, каза още специалистът.

През последните над 50 дни в Азия не бяха съобщавани за нови случаи на коронавирус, но тази тенденция преди дни се прекъсна. Въпреки това експертите от Morgan Stenley очакват възстановяването на икономиката в Азия да се случи много по-бързо, отколкото в другите части на света.

 „Това е така предвид по-ефективния институционален отговор в икономики като Китай, Тайван, Корея и Хонконг, където контрол срещу разпространението на Covid-19 беше наложен в много ранен етап. Дори има и случаи, в които ситуацията е овладяна без дори да се прибягва до блокиране“, казват експертите.

Подкрепи Economic.bg