Рекордните продажби на дребно в САЩ дадоха силен старт на пазарите

Dow Jones Industrial Average се изкачи до 26290 пункта

Рекордните продажби на дребно в САЩ дадоха силен старт на пазарите

Снимка: БТА

296 ~ 2 мин. четене

Данните за продажбите на дребно в щатите надминаха очакванията на анализаторите, което даде силен тласък на капиталовите пазари. Щатското правителство докладва за ръст в търговията на дребно с 17.7%, след като прогнозите сочеха ръст от 8 на сто. Допълнителна подкрепа за водещите индекси дойде от новината за възможни допълнителни стимули към компаниите, за справяне с последиците от пандемията.

След като основните щатски индекси записаха  трета подред сесия на положителна територия, Dow Jones Industrial Average се изкачи до 26290 пункта, след като прибави 526.28 към стойността си. S&P 500 напредна с близо два процента, докато NASDAQ Composite повиши стойността си с 1.8 на сто до 9895.87 пункта. Инвеститорите в Европа имаха апетит към рискови активи, което повиши индексите начело с DAX, който завърши деня при ръст от 3.39% до 12315.66 пункта.

Акценти от деня

Индекс на потребителските цени

Основният акцент във сряда ще бъдат данните за индекса на потребителски цени за Великобритания и еврозоната. Нагласите на анализаторите са за повишение на индекса за Великобритания и запазване на същите стойности за еврозоната.  

Carnival Corp.

Компанията е оператор на круизни пътешествия, като акциите и се бяха сринали след блокиране на туризма покрай марките против пандемията от корона вирус. След падане на ограниченията се вижда засилен интерес към акциите, които започнаха да покриват загубите. Формирането на двойно дъно беше сигнал за обръщане на движението. Цената на акциите се намират над 50 SMA, при което ще чакаме възходящо пресичане на MACD индикатора за влизане в дълга позиция.

USD/CHF

След позитивните данни за продажбите на дребно в САЩ очакваме поскъпване на щатската валута. Предпоставките дават възможност за покупка на валутната двойка при пробив на локалната тренд линия и добавяне към позицията при изкачване над 50 периодната средна. Въпреки нагласите ни влизането в дълга позиция остава рисково предвид основния низходящ тренд.

XAG/USD

Среброто се намира във възходящ тренд, което предразполага за влизане в дълга позиция. Подходящ момент за това е след корекция до зоната на подкрепа около $17 или тестване и отскачане от 50 дневната средна. Сигнал за покупка ще имаме при тестване на даденото ниво и образуване на обръщаща формация подкрепена с възходящо пресичане на индикатора MACD.

DAX

Бенчмаркът в Европа успешно покрива загубите си до момента, което го изкачи до 50 дневната средна. Ключовото ниво на съпротива при 13388 пункта има важно значение за бъдещата посока на движение. Пробив и задържане на цената над нея би показало, че пазарът е готов да тества максимумите около 12900 пункта. Втори вариант е формиране на локален връх и обръщаща формация, при нивото на съпротива, което би довело до понижение на индекса.

Подкрепи Economic.bg