Tesla купи терен за фабриката си в Германия

Имотът е от 300 хектара в провинция Бранденбург

Tesla купи терен за фабриката си в Германия

Снимка: Unsplash

2021 ~ 1 мин. четене
Пионерът на американските електрически автомобили Tesla се съгласи да закупи имот в покрайнините на Берлин, което поставя компанията с крачка по-близо до откриването на първата й европейска фабрика, съобщиха местните власти в неделя.

Американският производител на автомобили миналия ноември обяви планове за изграждане на Гигафабрика в Груенхайде, в източната германска провинция Бранденбург, давайки заветното „Произведено в Германия“, точно когато местните конкуренти се подготвят за пускане на конкурентни електрически модели.

Съветът на директорите на Tesla одобри споразумение за покупка с провинция Бранденбург в събота за придобиване на имот от 300 хектара, заяви в изявление говорителят на регионалното правителство Флориан Енгелс. Финансовата комисия на държавния парламент вече е одобрила продажбата на 9 януари.

Говорител на Tesla потвърди сделката.

Споразумението посочва предварителна цена на имота от 40.91 милиона евро (45.36 милиона долара), която може да бъде изменена, ако външен преглед посочи различна стойност, каза Енгелс.

Имотът е в определена индустриална зона и се проверява за оръжия от Втората световна война, тъй като най-вероятно има невзривени американски бомби все още в земята, добави той.

Политици, синдикати и индустриални групи приветстваха хода на Tesla, който се очаква да създаде до 7000 работни места в Бранденбург. Но около 250 местни жители излязоха на улицата, за да протестират в събота, опасявайки се, че фабриката може да застраши водоснабдяването и дивата природа в заобикалящата гора.
Коментари: 0