Tesla купува компания за ултракондензатори

Производителят на електрически коли иска да подобри батериите си и инвестира 218 млн. долара

Tesla купува компания за ултракондензатори

Снимка: БТА

Tesla Inc. ще купи американската компания за ултракондензатори Maxwell Technologies Inc. срещу 218 млн. долара, пише Reuters. Сделката трябва да помогне на производителя на електрически автомобили да подобри технологията си за производство на батерии в момент, в който започна да увеличава и капацитета на производство на новия Model 3.

Maxwell, чиито клиенти са General Motors и Lamborghini, правят ултракондензаторите, които се използват в автомобилните батерии за удължаване на техния живот. Използват се и за съхранение на електрическа енергия при електрическите мрежи.

Подобреното съхранение на енергия е от решаващо значение за два от основните продукти на Tesla - електрическите автомобили и резервните захранвания за домове и енергийни предприятия.

„Ние винаги се оглеждаме за потенциални придобивания, които имат смисъл за бизнеса ни и подкрепяме мисията на Tesla да ускори прехода на света към устойчива енергия“, заяви говорител на Tesla в понеделник.

Офертата оценява всяка акция на Maxwell на 4.75 долара, което представлява 55% премия към цената на затваряне в петък.

В момента японската Panasonic Corp. е изключителен доставчик на батерии за автомобилите на Tesla.

Ултракондензаторите, комбинирани с енергията на батериите, могат да осигурят бързи времена за реакция, да разширят работния температурен диапазон и да удължат живота на батерията до два пъти, според публикация в блога на уебсайта на Maxwell.

Ръководителят на Tesla Илон Мъск подчерта важността на ултракондензаторите още през 2013 г. „Аз съм голям фен на ултракондензаторите. Щях да правя докторската си дисертация в Станфорд на тази тема. Но имаме нужда от пробив в енергийната плътност“, каза Мъск тогава.

Maxwell очаква сделката, която вече е била одобрена от Съвета на директорите, да приключи през второто тримесечие на 2019 г. или малко след това.
Коментари: 0