Tesla обвини в саботаж бивш свой служител

Мартин Трип е уличен в хакерство и изнасяне на данни

Tesla обвини в саботаж бивш свой служител

Снимка: БТА

Tesla обвинява свой бивш служител, че е злоупотребил с търговските тайни на електромобилната компания, като е прехвърлил големи количества данни на трети страни. Заради това организацията е завела дело срещу него във федералния съд в Невада, пише Reuters.

Обвинението твърди, че някогашният служител на Tesla Gigafactory Мартин Трип е признал, че е хакнал производствената операционна система на компанията. След това той е прехвърлил няколко гигабайта данни на трети лица, като е подавал и грешна информация към медиите. 

Самият Трип досега не е бил намерен за коментар. 

От компанията посочват още, че Трип е инсталирал софтуера си на три други компютърни системи на служители в Tesla, така че програмата да може да прехвърля данни дори когато самият той вече не работи там. 

Пребиваването на Трип в компанията е било съпроводено и от неразбирателство с колегите му. За буйния му нрав са свидетелствали различни мениджъри. Заради дразгите с останалите, на 17 май 2018 г. той е бил преназначен на друга позиция, което пък е предизвикало неговото недоволство. 

По-рано през тази седмица изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск разпрати имейл до служителите, в който им съобщава за техен колега, извършил „обширен и вреден саботаж“ за дейността на компанията. 

„Пълният обхват на действията му все още не е ясен, но това, което той призна досега, е доста зле“, пише Мъск в писмото си без да посочва кого има предвид.
Коментари: 0