Tesla записа най-добрия си борсов ден за 2019 г.

Компанията добави 2 млрд. долара към пазарната си капитализация във вторник

Tesla записа най-добрия си борсов ден за 2019 г.

Снимка: БТА

Tesla записан най-добрия си ден за тази година – вторник, 4 юни, затваряйки търговията с 8% увеличение на акциите. Скокът добави 2 млрд. долара към пазарната капитализация, която вече се изчислява на 34.2 млрд. долара, пише CNBC. 

Дори и с нарастването, акциите на Tesla през 2019 г. са с близо 42% надолу, което прави представянето на компанията най-лошото по индекса Nasdaq 100 за годината. За сравнение най-зле при S&P 500 например е Mylan N.V. с около 35% понижение за изминалите 5 месеца. 

Акциите на Tesla поеха надолу, когато компанията влезе в режим на намаляване на разходите, а анализаторите поставиха под въпрос търсенето на автомобилите на марката в Китай. 

Tesla все пак постигна значителен напредък по отношение на производствените си цели за второто тримесечие на Model 3, стана ясно през май от изтекъл в медиите имейл на изпълнителния директор Илон Мъск. Компанията е насочила усилия и към оптимизацията на фабриката си във Фремонт, Калифорния, което ще позволи да се увеличи производството на кросоувъра SUV Model Y, който е все по-голям сегмент за Tesla. 

Компанията обаче все още е изправена пред няколко предизвикателства, свързани с финансовото ѝ здраве, включително въздействието на тарифите в Китай. Една от прогнозите е, че доставките в азиатската страна ще паднат от 70 000 на 40 000 автомобила. 
Коментари: 0