Toshiba одобри банкрута на Westinghouse Electric

Японската компания може да загуби 6,2 млрд. долара

Toshiba одобри банкрута на Westinghouse Electric

Бордът на Toshiba се съгласи да подаде молба в САЩ за фалит на Westinghouse Electric, предаде Bloomberg. Японската компания предупреди за възможна загуба от 6,2 млрд. долара. 

Компанията за строителство на ядрени реактори, базирана в Пенсилвания, среща сериозни проблеми с изпълнението на проекти в Джорджия и Южна Каролина, въпреки, че технологията формира базата на около половината от изградените в света реактори.

По-рано този месец Toshiba обяви, че най-вероятно ще продаде по-големия дял от ядрения си бизнес. През 2006 г. компанията придоби Westinghouse Electric, но разходите постепенно се увеличиха с приемането на по-стриктни стандарти за безопасност, след ядрения инцидент в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. 

Плановете за Westinghouse Electric предвиждат подаване на молба за съдебна защита от кредитори, което ще позволи прилагането на чл. 11 от Кодекса на САЩ за фалитите. Причината е, че загубите на компанията тласкат Toshiba към криза. 

Член 11 позволява на собственика да запази бизнеса си, но остава под постоянен съдебен надзор. Той може да преструктурира бизнеса си чрез събиране на средства от различни източници, в това число нови заеми и кредити. 

Коментари: 0