Тръмп и Ким се срещат във Виетнам в края на месеца

Все още се уточнява мястото

Тръмп и Ким се срещат във Виетнам в края на месеца

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп съобщи, че ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун във Виетнам в края на февруари като част от усилията на неговата администрация да спре ядрената програма на азиатската страна.

В обръщение си към Конгреса "За състоянието на съюза" Тръмп заяви, че отношенията му с лидера на Северна Корея са „добри“ и има напредък в усилията на неговата администрация за постигане на мир на Корейския полуостров.

Тръмп обаче заяви, че предстои още много работа и предупреди за рисковете от засилване на напрежението със Северна Корея, тъй като според него Вашингтон и Пхенян щели да бъдат във война, ако не бил избран за президент.

"Ако не бях избран за президент на Съединените щати, бихме могли точно сега, по мое мнение, да бъдем в голяма война със Северна Корея", каза Тръмп.

Втората среща на Тръмп с Ким ще се проведе на 27-28 февруари, въпреки че все още не е уточнено мястото. Ханой, столицата на Виетнам, и Да Нанг, крайбрежен курортен град, са обсъждани като възможности.

Ким и Тръмп се срещнаха в Сингапур миналата година, отбелязвайки първата двустранна среща между лидерите на двете страни.

След срещата миналата година президентът заяви, че ядреният арсенал на Северна Корея вече не представлява заплаха за Съединените щати. По онова време експертите заявиха, че не е ясно дали такава оптимистична претенция е оправдана.

Северна Корея заяви, че няма да се освободи от ядрените си запаси, освен ако Съединените щати вече не представляват заплаха. Това включва искания САЩ да махне войските си от Южна Корея, за което обаче САЩ твърдят, че не подлежи на преговори.
Коментари: 0