Тръмп отваря петролния резерв на САЩ заради атаките в Саудитска Арабия

Цените на суровината скочиха рязко в неделя

Тръмп отваря петролния резерв на САЩ заради атаките в Саудитска Арабия

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп е одобрил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, след като цената на суровината пое нагоре след съботната атака срещу нефтени съоръжения в Саудитска Арабия. Стъпката идва като мярка за стабилизация на енергийните пазари. Намеренията си държавният глава оповести лично в Twitter. 

Съобщението му дойде, след като цената на петрола се повиши в неделя вечер, предава CNN. Фючърсите на американски суров нефт скочиха с 15%, след което се задържаха на около 11% по-високи. Фючърсите на бензина се повишиха с 11%, сочи още източникът на пазарни данни Refinitiv. 

Сортът Брент, използван на европейските петролни пазари, отвори 18% по-високо. В неделя той се търгуваше за 68 долара за барел, а американския суров нефт - за 61 долара. 

Отбелязвайки, че атаките в Саудитска Арабия биха повлияли негативно на върху цените на петрола, Тръмп увери, че количеството, което евентуално ще бъде освободено от американския резерв, би било “достатъчно, за да се запазят пазарите добре снабдени”. 

Петролна рафинерия в Саудитска Арабия бе ударена с дронове в събота и това доведе до спиране на над 5% от ежедневното производство на суров нефт в света. Тръмп побърза да обвини Иран за нападенията. 

Досега петролният резерв на САЩ е бил използван едва три пъти, последно през 2011 г. по време на вълненията в Либия. 

Коментари: 0