Третият лъч на метрото пак се отлага - за по-добри времена

Първо трябва да се отмени извънредното положение, каза изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев

Третият лъч на метрото пак се отлага - за по-добри времена

Снимка: Economic.bg/Архив

18789 ~ 2 мин. четене

Не мога да се ангажирам с конкретен срок кога ще бъде пуснат третият лъч на метрото. Първо, защото голяма част от служителите на "Сименс", които тестват трасето, са изтеглени заради кризата, и второ, защото пътникопотокът е изключително малък. Това каза за Economic.bg инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

„По принцип голяма част от тестовете на третия лъч са почти приключили. Става въпрос за отсечката от метростанция „Красно село“ до кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“. Тестовете по график трябва да приключат края на май, но ще видим кога и как ще пуснем метрото“, каза той. По думите му извънредното положение доста е забавило изпитанията, с оглед на това, че и част от работниците на "Сименс" ги няма.

„Останаха само няколко техни служители тук, които продължават работата си. Но едно е да имаш 10 души за изпитания, друго е 3-4-ма човека да го вършат това. Първо обаче, за да говорим за пускане на метрото, извънредното положение в страната трябва да бъде отменено и пътнокопотокът да се възстанови“, каза още той. По думите на инж. Братоев има намаление от 6-7 пъти на пътниците, които използват столичното метро.

От "Сименс"  в позиция до Economic.bg заявиха, че заради усложнената обстановка както в България, така и в света, въпросните тестове на третата линия на софийското метро се извършват само от специалисти на "Сименс Мобилити България".

"Поради извънредното положение в България, както и ограниченията за пътувания, въведени в много други страни, в момента работите се извършват само от специалисти на "Сименс Мобилити България". Естествено това води до затруднения в изпълнението на начертаната програма. Възобновяването на всички необходими специфични дейности на "Симетро" по Трети метродиаметър на софийското метро зависи от бъдеща отмяна на ограниченията за пътуване както в България, така и в другите засегнати страни", уточняват от "Сименс".

Припомняме, че поръчката за доставка на нови влакове, които да се движат по третия участък на метрото, беше спечелена от обединението "Симетро", в което влизат "Сименс България" ЕООД, "Сименс Австрия" АГ и "Неваг" Полша.

По отношение на участъка от метрото към столичния квартал „Овча купел“ Братоев обяви, че до края на месец април е трябвало да приключи строежа, но заради извънредното положение този срок се удължава с един месец. Тоест, до края на май и „някъде в средата на юни е предвидено да започнат тестовете, за да може да се говори за тяхното приключване в края на годината“ (тестовият период на всяка линия е 6 месеца).

Само преди месец инж. Братоев обяви пред Economic.bg, че въпреки извънредното положение в страната, всичко по третия лъч на метрото върви по план, както и неговото пускане в ескплоатация. Ако трябва да бъдем точни обаче планът за неговото пускане беше до края на октомври 2019 г., но малко по-късно срокът се удължи и беше казано, че първите влакове ще тръгнат през февруари 2020 г. В края на 2019 г. обаче инж. Братоев заяви, че се очаква официално третият метролъч да бъде пуснат през април-май 2020 г. Сега се оказва, че и този срок се изменя, но за неопределен период от време.

Подкрепи Economic.bg