„Трябва да се браним срещу Путин, Ердоган и Тръмп“

Джем Йоздемир, германски политик

„Трябва да се браним срещу Путин, Ердоган и Тръмп“
5196 ~ 2 мин. четене

„Tрябва да защитаваме демокрацията си срещу господин Путин, господин Ердоган и Тръмп. Знам, че много хора вече са го разбрали.”

С тези думи един ляв германски политик с турски корени критикува Путин, Тръмп и Ердоган. Лидерът на традиционно пацифистката партия „Зелените” Джем Йоздемир изпада в парадоксалното положение да защитава НАТО срещу американския президент.

Оставката на съветника по националната сигурност на САЩ Майкъл Флин е признак за влиянието на руското правителство върху Белия дом, посочва Йоздемир в интервю за Браян Томас от DW.

„Не знам дали той е единственият в това правителство, който е по-лоялен към г-н Путин, отколкото към Конституцията на Съединените щати”, съмнява се германският политик.

Според него, Путин е очевидна опасност: „Той не иска силен ЕС, той не иска НАТО”, казва лидерът на Зелените и признава, че НАТО е необходима организация. Признание, което навярно ще раздразни някои негови съпартийци, защото партията им е известна като пацифистка. Самият Йоздемир признава парадокса, в който е попаднал: „Аз съм председател на Зелените, а ми се налага да защитавам НАТО от американския президент…”

Санкциите трябва да останат

Както е известно, съветникът по националната сигурност на САЩ подаде оставка след скандал, свързан с евентуалната отмяна на санкциите срещу Русия. Джем Йоздемир смята, че санкциите трябва да останат в сила. Докато Путин не спре своите войници в Източна Украйна, няма основание да се вдигат санкциите, казва лидерът на Зелените. „Защото това не са сепаратисти, това е Русия, тя се меси в работите на Украйна. Трябва да си сляп, за да не го видиш.”

Защо политикът смята, че от санкциите срещу Русия има нужда? „Не можем да допуснем страните, намиращи се между Германия и Русия, отново да се чувстват нестабилни и несигурни”, казва Йоздемир и в същото време признава, че с Русия трябва да се запазят умиротворени отношения. „Не можеш да отиваш на конфронтация с ядрена сила”, реалистично констатира той.

Руската намеса е проблем и в Германия, смята политикът: „Трябва да поставим този въпрос и тук, у нас: Кой е лоялен спрямо нашата страна и спрямо нашата германска конституция – и кой иска да наложи визията на Путин, на Тръмп или на Ердоган за бъдещето на Германия”, подчертава той.

Налага се да защитаваме демокрацията!

По повод предстоящите избори в няколко европейски страни Йоздемир казва, че десните популисти в Европа едва ли ще вървят все нагоре. Но въпреки това е предпазлив: „Прогнозата ми за Brexit беше неправилна, прогнозата ми за Путин беше неправилна. В същото време обаче виждам успеха на Макрон във Франция и знам, че много хора вече са го разбрали: трябва да защитаваме демокрацията си срещу господин Путин, господин Ердоган и Тръмп.”

В края на интервюто лидерът на Зелените обобщава: „В какво да вярваме? Дали в Европа, в Просвещението и в либералната демокрация, или пък в начините за решаване на конфликти от миналия век, които ни тласнаха към катастрофи и хаос? Сигурен съм, че ако демократите са готови да се борят, ние ще победим.”

Подкрепи Economic.bg