Система на БАН ще следи мръсния въздух в София

Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон

Система на БАН ще следи мръсния въздух в София
4052 ~ 1 мин. четене
Българската академия на науките (БАН) ще разработи система за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици в София. Столичната община официално е възложила разработването на системата, а за изпълнител на проекта е избран Националният институт по и метеорология и хидрология към БАН.

Моделът на НИМХ ще позволява 48-часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на столицата.

 „Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици“, коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон.
Подкрепи Economic.bg