Евродепутат: ЕК се бори да ограничи метанола в течностите за чистачки

Единен регламент ще защити здравето на потребителите, смята Емил Радев

Евродепутат: ЕК се бори да ограничи метанола в течностите за чистачки
3818 ~ 2 мин. четене
В края на 2016 г. Европейската комисия започна процедура за промяна на европейското законодателство, по-конкретно промяна на регламента REACH и въвеждането на рестрикция за съдържанието на метанол в течностите за чистачки и денатурирания алкохол. 

В новия регламент се предлага 12 месеца след влизането му в сила да не се пускат на пазара за широко потребление течности за чистачки и антифриз, както и денатуриран алкохол, в концентрация, равна на или по-голяма от 0,6% обемни единици. Текстът дава възможност на държавите членки, които имат по-строго законодателство в тази насока, да продължат да го прилагат. Това обясни евродепутатът Емил Радев.

"В момента все още текат преговорите между държавите членки. На последната среща между представители на ЕК и държавите членки, в началото на декември някои страни са изразили резерви по отношение на прилагането на тези промени. Те са засягали основно съдържанието на метанол в денатурирания спирт и не са засягали течностите за чистачки. За съжаление, представителите на Европарламента не участват в тази законодателна процедура по въвеждането на рестрикция за съдържанието на метанол", коментира той.

Преговорите по новите регулации продължават, като се очаква днес да има заседание на комитета, на което да се приеме решение в полза на здравето на потребителите.

"Най-доброто решение би било да се приеме предложението на Европейската комисия така както е, без промени. Трябва обаче да отчетем и факта, че постигането на съгласие между 28 държави е доста труден и дълъг процес. Въпреки това, считам, че вървим в правилната посока и фактът, че се обсъжда такъв регламент, ясно показва желанието на ЕС да реши въпроса със съдържанието на метанол. Аз твърдо заставам зад тезата, че съдържанието на метанол в течностите за чистачки трябва да бъде премахнато, или поне ограничено до количества, които не застрашават човешкия живот. Само така ще може да бъдат избегнати инциденти в битови условия, които да имат фатален край", категоричен е Радев.

В България има въведени гранични стойности за съдържание на метанол в някои продукти, както и на работното място. На българския пазар има няколко продукти за масова употреба със съдържание на метанол като разтворители, някои видове лепило и горива. Съгласно наредбите граничните стойности на метанол са: в моторния бензин: 3%, а в биодизела 0,20%. Максимално допустимите стойности за метанол във въздуха на работната среда е 260 мг/m3 (поглъщане на кожата) за излагане от 8 часа.

Въпреки това, няма регулация за продуктите за масова употреба като течностите за чистачки и антифриза.
Подкрепи Economic.bg