Тръмп не обеща мирно предаване на властта при загуба на изборите

Американският президент смята, че може да загуби, само ако изборите бъдат фалшифицирани

Тръмп не обеща мирно предаване на властта при загуба на изборите

Снимка: БТА

Ако президентът Доналд Тръмп загуби изборите тази година от Джо Байдън, ще се ангажира ли с мирен преход на властта? Към сряда той не можеше да отговори положително на този въпрос, пише Politico.

Когато го попитаха по време на брифинг в Белия дом, Тръмп вместо да отговори положително, предпочете да постави под съмнение надеждността на изборната инфраструктура. „Ще трябва да видим какво ще стане“, отговори президентът на репортер. „Знаете, оплаквах се от бюлетините и бюлетините са катастрофа.“

Тръмп многократно изразява съмнение относно настоящата предизборна инфраструктура, въпреки че многобройни проучвания показват, че измамите с гласоподаватели са изключително редки в САЩ. Президентът провежда кампания срещу безпрецедентния брой бюлетини, които ще се изпращат по пощата тази година на фона на пандемията от коронавирус, твърдейки че гласуването по пощата е по-малко сигурно от другите форми на гласуване. Той прокара неоснователна теория, че чуждестранни агенти планират да изпратят фалшиви бюлетини, въпреки че собствената му разузнавателна служба не е намерила доказателства за такъв заговор.

Изборите също така идват след едно лято на размирици, протести срещу расизма, крайнодесни демонстрации и сблъсъци с правоохранителни органи. На въпрос в сряда за потенциалните обществени смущения, които биха могли да последват тазгодишните избори, Тръмп каза: „Отървете се от бюлетините, ще имате много трансфер - ще имате много мир - няма да има трансфер, честно казано. Ще има продължение“, каза Тръмп в типично свой стил.

„И бюлетините са извън контрол“, продължи той. „Вие го знаете. И знаете ли кой го знае по-добре от всеки друг? Демократите.“

На въпроса за брифинга на Тръмп, Байдън отговори на репортери: „В коя държава сме? Аз съм закачлив.“ „Вижте, той казва най-ирационалните неща“, каза Байдън и добавя: „Не знам какво да кажа.“

Кампанията на Байдън отговори на запитването на Politico относно брифинга с изявление през юли от говорителя на кампанията Андрю Бейтс: „Американският народ ще реши тези избори. А правителството на Съединените щати е напълно способно да изведе нарушителите от Белия дом.”

Представителят Адам Шиф, който беше ръководител на процеса по импийчмънта на Тръмп по-рано тази година, написа в Twitter в отговор на брифинга на Тръмп: „Ето как умира демокрацията. Президент, толкова отчаян да се придържа към властта, че не се ангажира с мирен преход на властта. Че се стреми да изхвърли милиони гласове. И републиканска партия, твърде жадна, за да каже и дума. Но ние ще отвърнем. Америка принадлежи на хората.“

Сенаторът Мит Ромни, кандидатът за президент на Републиканската партия през 2012 г., който гласува за свалянето на Тръмп по време на процеса за импийчмънт тази година, също изрази безпокойство от думите на президента по време на брифинга.

„Основа на демокрацията е мирният преход на властта; без това има Беларус“, написа той в Twitter по отношение на следизборната суматоха, обхванала източноевропейската държава. „Всяко внушение, че президентът може да не спази конституцията, е едновременно немислимо и неприемливо.“

Ромни се отличава сред републиканските си колеги в критиките си срещу президента, а редица негови бивши служители открито подкрепят Байдън за президент.

Брифингът от сряда не е първият път, в който Тръмп отказва да обещае плавен преход. По подобен начин президентът отказа да се ангажира да приеме резултатите от изборите през ноември, като заяви през юли, че ще трябва да види как вървят нещата.

„Не, няма да кажа просто да. Няма да кажа не, не го направих и миналия път“, каза той по време на интервю за Fox News.

През лятото Тръмп също предложи да се отложат изборите на фона на пандемията от коронавирус, въпреки че той няма правомощия да промени датата им. Дори членовете на собствената му партия бързо отхвърлиха предложението.

Той също така нееднократно е твърдял, че демократите са готови да фалшифицират изборите и каза на събитие в Уисконсин, че „единственият начин да загубим тези избори, е, ако изборите са фалшифицирани“.

Коментари: 0