Токът от „Белене” ще е двойно по-скъп от ВЕИ производството

Според председателя на КЕВР токът от бъдещата ядрена централа ще струва 8 евроцента за киловатчас

Токът от „Белене” ще е двойно по-скъп от ВЕИ производството
764 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Цената на електроенергията от АЕЦ „Белене” ще е два пъти по-висока, отколкото електроенергията, която се произвежда от възобновяеми енергийни източници в САЩ. Така, ако ядрената централа бъде построена, прогнозната цена на електроенергията у нас ще бъде около 8 евроцента за kWh. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на днешната среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК.

Друг тренд, който очерта Иванов е, че инвестициите в производството на ток от ядрените централи са много по-малко от тези, които се правят в производството на електроенергия от възобновяеми източници.

По думите му капацитетът на ядрените централи е намалял със 17 гигавата инсталирани мощности , а в същото време цената на електроенергията, произведена от фотоволтаичните централи намалява. Пример е Германия, където само за две години тя е по-ниска с 46 на сто.

Според него тази тенденция се дължи на същественото намаление на цените на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници.

Иванов даде за пример и с производството на 1 киловатчас енергия от фотоволтаичните централи в САЩ струва 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента.

Според председателят на КЕВР докато цената за производство на енергия от възобновяеми източници непрекъснато намалява, то цената на енергията, произведена от ядрени централи, постепенно се повишава. По негово мнение всички тези факти утвърждават убеждението, че ЕС е избрал правилната посока, поставяйки целта да бъде лидер в развитието и производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Мнението на председателят на КЕВР Иван Иванов относно изграждането на АЕЦ "Белене" може да прочетете в интервюто за Economic.bg

Коментари: 0