Спасителите не успяха да стигнат до Шиша Пангма, връщат се по обратния път

Катерачите стигнаха 10 метра под върха, но не можаха да продължат нагоре

Спасителите не успяха да стигнат до Шиша Пангма, връщат се по обратния път

Снимка: Facebook

7034 ~ 2 мин. четене
Спасителните екипи, които търсят алпиниста Боян Петров, днес достигнаха на 10 метра от върха Шиша Пангма, но не успяха да продължат нагоре и се връщат по обратния път, по който се надяват да намерят и други следи от алпиниста. 

"Командирът на китайската част е професионалист. Когато бяха достигнати 10 метра от върха, той едва ли не искаше да прати групата още един път да се качат до самия връх, защото в неговата глава трябваше всеки сантиметър от върха да бъде проверен, но истината е, че всичко над лагер 2 след толкова дни - само се търси тяло... Добрата новина е, че китайската група слиза успешно. Днес времето се влоши сериозно", каза Кирил Петков, който помага на спасителите в Катманду, цитиран от Нова тв. 

Засега те търсят българския алпинист между лагер 2 и лагер 3. По-рано те откриха инсулина на Боян Петров в района на последния, трети лагер преди върха. Спасителите предполагат, че палатката му е била издухана от силния вятър.

По думите на Кирил Петков последната част от мисията е на връщане да се проверят още няколко точки и ако не намерят нищо, мисията ще бъде прекратена. 

Припомняме, че вчера жената до Боян Петров Радослава Ненова написа в профила си в социалната мрежа Facebook, че няма смисъл спасителната акция да продължава от Лагер 3 към върха, тъй като няма да го намерят жив: "Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи".

По-късно обаче майката и сестрата на Боян Петров пожелаха издирването му да продължи. 

Подкрепи Economic.bg