Цените на петрола ще достигнат ниво от $10 за барел

Пазарът вече е пренаситен, смятат анализатори

Цените на петрола ще достигнат ниво от $10 за барел

Според оценки на анализатори, на този мечи пазар прогнозите за цените на нефта в близките 10 години са в очакване на стойности под 10 долара за барел, това коментира Франческо Филиа ръководител на базираната в Лондон компания за управление на активи Fasanara Capital. 

Всички по-ефективни методи за добив, подобряването на методите за производство на чиста енергия ще допринесат за спада в цените на петрола почти до нула и ще оказват натиск върху енергийните дружества, заяви той.

"Вярвам, че по целия свят цените на петрола ще останат крайно нестабилни и в един прекрасен ден това ще ги доведе до нива от $ 10 за барел. Ще се изненадам, ако това не се случи в следващите 10 години. С петролните фючърси от около 44-45 долара на барел търсенето и предлагането на петрол не може да бъде балансирано. Цените на петрола все още остават много по-ниски от максимално от $ 100 на барел, отчетено преди падането на цените през юни 2014 г." - каза още Франческо Филиа.

Той заяви, че увеличаването производството на петрол ще позволи доставките на повече "черното злато" на пазара, който вече е пренаситен след шистовата революция на САЩ, високото производство на ОПЕК и увеличения добив на Ирак и Иран.

В същото време експерти от Международната агенция по енергетика очакват, че петролът ще търгуват между $ 50 и $ 60 за барел до 2020 г.

Компания Deloitte прогнозира в края на 2015 г., че цените на WTI няма да растат до 2022 г. и 2023 г., когато ще са в размер средно $ 80 за барел.

"Един прекрасен ден ще се събудим и ще осъзнаем, че слънчевите панели струват два пъти по-малко и са в състояние да съхраняват два пъти повече енергия. Това е ключов продукт“, каза още той.

Коментари: 0