Цифрите показват: Повечето хора не искат телефон за $1000

Компаниите за смартфони са в Параграф 22

Цифрите показват: Повечето хора не искат телефон за $1000

Снимка: Pixabay

5696 ~ 3 мин. четене
Последните отчети за печалбите на Apple и Samsung показват едно и също: повечето хора не искат да харчат 1000 долара за нов телефон, независимо колко е добър, пише CNBC.

Apple вече не съобщава броя на продадените смартфони, но във вторник отчете приходи ор продажба на iPhone-и в размер на 25.99 млрд. долара за третото фискално тримесечие на 2019 г., което е под прогнозите на Wall Street за 26.31 млрд. долара, според FactSet. Намалението спрямо същото тримесечие миналата година е 12%.

Samsung отчете печалбата си през второто тримесечие в сряда и изрично заяви, че вижда засилено търсене на по-достъпните си телефони, включително устройства от серия A, но Galaxy S10 не се справя добре.

Доставките на смартфони на Samsung се увеличават на годишна база, водени от силните продажби на новата серия Galaxy A, включително Galaxy A50 и A70. Въпреки това, продажбите на водещите модели падат на годишна база заради слабост при Galaxy S10 и застоя в търсенето на премиум продукти, се казва в съобщението на Samsung.

Има няколко причини, поради които хората не купуват премиум телефони, както преди. Първо, те държат по-дълго старите си телефони. Анализаторът от Bernstein Тони Саконаги каза през февруари, че собствениците на iPhone сменят устройството си приблизително веднъж на четири години. 

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви през януари, че клиентите се държат по-старите си iPhone-и малко по-дълго, отколкото в миналото. Кук също каза, че макроикономическите фактори влизат в сила, особено на пазари като Китай.

Освен това потребителите не са имали убедителни причини да сменят телефоните си с по-нов. Ентусиастите може да искат най-новите и най-добрите телефони всяка година, но повечето хора са загрижени за качеството на камерата и живота на батерията. Камерите се превръщат в по-трудна точка за продажба, защото телефоните, пуснати през последните няколко години, вече имат наистина добри камери.

Производителите на телефони знаят това. Apple пусна своя iPhone XR миналия септември - телефон, който се отличава както с качеството на камерата си, така и с живота на батерията, но който започва от $749. По-скъпите iPhone XS ($999) и XS Max ($1099) имат по-цветни и по-ярки екрани и още по-добри камери, но повечето потребители не искат да харчат толкова много за смартфон. Междувременно Apple все още продава iPhone 7 за 299 долара.

Телефоните от серията А на Samsung привличат същата аудитория, която не иска да даде $999 за високия клас Galaxy S10+ (който сега се продава за $799.). Google наскоро пусна своите Pixel 3a и Pixel 3a XL, които включват отлични камери на половин цена спрямо тази на стандартния Pixel 3 ($799) и Pixel 3 XL ($899).

Apple и Samsung са попаднали един вид в Параграф 22. И двете компании правят наистина отлични телефони, които са толкова добри, че хората нямат нужда да ги сменят или "надстроят" с нов модел само една или две години по-късно. Сериите Galaxy 8 и 9 на Samsung все още са „достатъчно добри“. И повечето хора твърдят същото за iPhone-ите, включително дори за iPhone 6, който е вече модел на 5 години.

Ще се промени ли този тренд?

Краткият отговор - няма признак за спиране на тази тенденция - поне не, докато някой не усъвършенства сгъваемите телефони или добави „must-have“ функция.

Samsung ще обяви своя дългоочакван Galaxy Note 10 на 8 август, което ѝ дава шанс да направи най-добрия си ход преди представянето на новите iPhone на Apple през септември. Galaxy Note обикновено е и много скъп телефон. Това означава, че успехът му ще зависи от това дали хората надграждат или не. Това е една от причините Samsung вече да оферира телефона с привлекателни търговски оферти.

Apple ще се сблъска със същите препятствия с новите си iPhone модели, които се очакват тази есен, но поне има два бързо нарастващи източника на приходи: бизнес услуги и носими устройства, последното от които сега носи повече приходи от бизнеса с iPad или Mac на Apple.


Подкрепи Economic.bg