Танева: Държавата не се е провалила с чумата

Само в шест области на страната няма нужда от превантивни мерки срещу африканската чума по свинете

Танева: Държавата не се е провалила с чумата

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

760 ~ 2 мин. четене
Държавата не се е провалила в превантивните мерки срещу африканската чума по свинете и разпространението на заразата. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева по бТВ тази сутрин.

„Целият ресурс на България, който е компетентен на тема африканската чума по свинете, ни съдейства“, заяви тя. 

По думите и заразата се разпространява още от 2000 година през Русия. „Това е един вектор на заразата, който навлиза в Европейския съюз, и се движи по страните в Източна Европа“, категорична бе Танева. Тя добави, че в Русия 12 години не могат да изкоренят болестта, а в България за първи път се регистрира огнище през 2018 г. – дива свиня. 

„Дивата свиня е резервоар и източник на заразата“, поясни министър Танева. Тя каза, че преди нас още 11 страни са засегнати от 2012 година досега. „Във всяка от тези страни, в които е влязъл този вирус, до момента не е излязъл, не са обявени за свободни зони. Единствено Чехия е под надзор за това, тъй като тя е предприела най-радикалната мярка за умъртвяване на всички възможни вектори дива и домашна свиня“, добави министърът. 

Според нея мерките за биосигурност са много важни, тъй като те могат да позволят отглеждане на свине в лични стопанства. 

„От 28 регистрирани огнища тип домашна свиня, от които 5 в промишлени свинекомплекси, щетата е 126 хиляди домашни свине. От личните стопанства без мерки за биосигурност и регистрираните огнища тип лични стопанства – там засегнатите свине са 526“, заяви Танева, като добави, че има 65 регистрирани свинекомплекса, от които 5 с огнища, а останалите 60 свинекомплекса се намират на 18 нови ветеринарни области. Тя допълни, че в момента върви процес по евтанизиране. 

„Обявени са 20-километрови санитарни зони, в които не следва да останат стопанства без мерки за биосигурност. В 6 области от страната оставаме без подобна превантивна мярка“, каза Десислава Танева. 


Подкрепи Economic.bg