Туристическият гигант TUI отчете годишна загуба от €3 млрд.

Групата отчита ръст от 3% в резервациите за следващото лято

Туристическият гигант TUI отчете годишна загуба от €3 млрд.

Снимка: Pixabay

392 ~ 1 мин. четене

Мултинационалната туристическа компания TUI Group отчете годишна загуба от 3 милиарда евро, тъй като пандемията почти унищожи туристическите пътувания в глобален мащаб.

Базираната в Хановер, Германия, компания заяви, че ще повиши целите си за намаляване на разходите до 400 млн. евро годишно от предишните 300 млн. евро. Целта ѝ е да подпомогне развитието си и да успее да върне дълговете, които натрупа през последните месеци.

Миналата седмица TUI осигури трета спасителна програма, сключвайки сделка с германското правителство, частни инвеститори и банки за допълнителни 1.8 млрд. евро. Преди това компанията получи държавни заеми в размер на 3 млрд. евро.

„Бързите мерки за намаляване на разходите и осигуряване на ликвидност са важни за групата. Те са стабилна основа за бъдещето“, заяви изпълнителният директор на TUI Фриц Йоусен, цитиран от Reuters.

След последната спасителна програма TUI вече има 2.5 милиарда евро ликвидност. По думите на Йоусен ваксината срещу COVID-19 ще спомогне за увеличаване на търсенето на туристическите пътувания за празниците през 2021 г., прогнозирайки връщане към нивата от 2019 г. до 2022 г.

Резервациите за следващото лято са с 3% по-високи в сравнение със същия период на 2019 г., когато се правеха планове за лято 2020, а средните цени за лято 2021 са с 14% по-високи от тези през настоящата година, казват от TUI.

Подкрепи Economic.bg