За Мъск взривът на космическия му кораб е успешна мисия

Илон Мъск: Получихме всички данни, от които се нуждаем - мисията е успешна

За Мъск взривът на космическия му кораб е успешна мисия

Снимка: Unsplash

1168 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Прототипът на тежкотоварната ракета Starship Serial number 9 (SN9) на SpaceX експлодира при опит за кацане след иначе успешно тестово изстрелване от съоръжението на компанията в Бока Чика, Тексас, предава Reuters. Тя се взриви, след като се докосна до площадката за кацане при контролираното спускане. Тестовият полет беше предвиден да се извърши във вторник, но поради проблем в двигателите той беше отменен за вчера.

Starship SN9, унищожена при инцидента, е 16-етажен прототип на ракета-носител, разработена от частната космическа компания на милиардера-предприемач Илон Мъск, за да превозва хора и товари при бъдещи мисии до Луната и Марс.

Полетът имаше за цел да достигне височина от 41 хил. фута (близо 12.5 хил. м), задвижван за първи път от три новоразработени двигатели Raptor. След инцидента от SpaceX обаче не дават информация, дали ракетата е достигнала тази височина.

Илон Мъск написа в Twitter, че „налягането в резервоара за гориво е било ниско“ по време на спускането, „причинявайки висока скорост на допир".

Той добави, че компанията е получила "всички данни, от които се нуждае" и приветства фазата на изкачване на ракетата като успех.

Подкрепи Economic.bg