Туризмът след кризата: По-продължителни посещения, но близо до дома

Свободата и неограниченото пространството ще са „новото любимо“ на туристите

Туризмът след кризата: По-продължителни посещения, но близо до дома

Снимка: pixabay

1848 ~ 1 мин. четене

Пандемията от коронавирус, която избухва първо в китайския град Ухан, а впоследствие се разпространи по цял свят и принуди хиляди хора да останат затворени по домовете си, нанесе сериозни щети върху голяма част от стопанските отрасли и особено върху туризма. В последните няколко седмици обаче ситуацията започва да се подобрява и редица държави по света разхлабват карантинните мерки, отварят границите си и започва отново да се говори за пътуване и туризъм.

Туризъм, който никога няма да бъде същия. Любимите места на пътешествениците ще се променят, а хотелите и туристическите агенции трябва да се приспособят към новите предпочитания на пътуващите. Според анализ на една от водещите британски туристически агенции Black Tomato, цитиран от сайта TravelDailyNews, хората ще предпочитат да посещават дестинации, близки до дома, но все пак и доста усамотени.

След месеци на физическа дистанция и живот между четири стени, Black Tomato очаква туристите да започнат да търсят по-диви дестинации, не толкова широко познати и места, на които ще могат да почувстват „свободата“. Уединените плажни дестинации и самостоятелните вили също ще започнат доста да се харесват на туристите, смятат експерти.

Според експертите друга посока, в която ще се променят предпочитанията на пътуващите, е да пътуват по-рядко, но за по-дълъг период от време и до дестинации, които са близо до дома.

Подкрепи Economic.bg