Туроператорите ще имат година, за да върнат парите за провалените екскурзии

Това решиха депутатите от правната комисия по време на гласуването на Закона за здравето

Туроператорите ще имат година, за да върнат парите за провалените екскурзии

Снимка: Economic.bg/Архив

9892 ~ 1 мин. четене

Туроператорите ще имат една година, за да върнат парите на всички туристи, на които са се провалили организираните екскурзии заради коронавируса. Това решиха днес народните представители от Правната комисия на второ четене на промените в Закона за здравето, които предстои да бъдат гласувани и окончателно в зала.

Това е едно от предложенията за подкрепа на бранша заради настоящата критична ситуация в туризма. Според законодателната промяна трябва да се удължи до 12 месеца срокът за възстановяване от туроператори на суми на туристите заради неосъществени при кризата ваканции и почивки. Идеята бе подкрепена от представителите на бранша по-рано днес.

Народните представители приеха и почти всички останали предложения за подкрепа на туристическия сектор. Предвижда се и издаването на безплатни ваучери за ваканция, като детайлите тепърва ще бъдат уточнявани. Освен това народните представители се приеха и  предложението на председателя на НФСБ Валери Симеонов за удължаване на строителството по морето. Това означава, че строителство по морето през 2020 г. ще може да има до 15 юни, а не до 15 май както обикновено.

Така на практика депутатите приеха голяма част от предложенията на депутатите Искрен Веселинов и Валери Симеонов. Засега не се обмисля въвеждането на здравен тест за влизащите туристи, а само декларация, че почивката им е на собствен риск, обясни ресорният министър Николина Ангелкова. Тя подчерта, че през това лято чадър и два шезлонга ще бъдат поставяни на минимална площ от 20 квадрата, на плажа ще има дезинфектанти, а всички съоръжения ще се дезинфекцират след всеки клиент, каза още тя пред журналисти.

Подкрепи Economic.bg