Нуждата от офиси всъщност може да се увеличи

Прогнозите за бъдещето на работния процес варират

Нуждата от офиси всъщност може да се увеличи

Снимка: Unsplash

1384 ~ 2 мин. четене
Бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид вярва, че офис пространството в бъдеще всъщност ще се увеличава, след като пандемията на коронавирус отшуми. Изказването му идва в противоречие с масовите предположения за предстоящ упадък на офис-концепциите.

Заради разпространението на силно заразния коронавирус множество работодатели по света оставиха служителите си да работят от вкъщи. Принудителната дигитализация доказа, че хората могат да извършват своята дейност ефективно и от разстояние. Това провокира анализаторите да прогнозират, че в бъдеще тази тенденция ще се запази и физическите офиси постепенно ще намалеят. 

65-годишният Шмид обаче смята, че именно желанието за социално дистанциране, но в рамките на самия офис, ще тласне разширяването на площите. 

„Предполагам, че ще имаме по-голямо търсене на офис пространство, не по-малко, защото хората ще искат социално дистанциране“, коментира той по време на своя публична изява, цитиран от Business Insider. Според него ще трябва да се помисли за пространства, които да избавят хората от дългото пътуване до работа в обществения транспорт. „Затова ще трябва наистина да преосмислим как оперира бизнесът“, казва той, подчертавайки нуждата от служители обратно на работа.

Шмид, който ръководи Google между 2001 и 2011 г., смята, че природата на глобалните мегаполиси, характеризираща се с висока гъстота, ще се промени и служителите на едни и същи фирми в бъдеще ще работят на различни места. Част от хората си „умират“ да се върнат в офиса, други се страхуват, че може да умрат, ако го направят – затова, смята Шмид, работодателите ще трябва да мисля гъвкаво.

„Представете си трима или четирима души – единият ще отиде в офиса, друг ще остане вкъщи, трети ще отидат в някаква местна или градска работна среда. Това ще промени модела“, отбелязва той.

„Имаме такава ситуация, при която хората се придвижват към супер градовете по невероятно концентриран начин. Това ще се промени през следващите няколко години. Не е нужно да сте в супер града, за да участвате“, коментира още Шмид.

Коментари: 0