Туроператорите вече могат да кандидатстват за субсидията за чартърите

55 млн. лв. са предвидени за отпускане по държавната мярка

Туроператорите вече могат да кандидатстват за субсидията за чартърите

Снимка: Economic.bg/Архив

392 ~ 2 мин. четене

Туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната субсидия за чартърите, която е в размер на 35 евро за заета седалка. Всички необходими документи, както и насоки за подаване на заявления са качени на официалния сайт на Министерството на туризма. Новината съобщи министърът на туризма Марияна Николова по време на посещение в Слънчев бряг.

„Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор“, заяви министърът, цитирана от пресцентъра на туристическото министерство.

За отпускане на държавната субсидия са отделени 55 млн. лв., а според анализите мярката ще доведе до 400 хил. нови туристи, стана ясно още от думите на министъра.

Помощта се предоставя на туроператори, които използват въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни линии до нашата страна с цел туризъм. Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като капацитетът на самолета не е по-малко от 100 места. Всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, могат да се възползват от отпуснатите средства. Условието е те да ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз, издаден в България или друга държава член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. Максималният размер по схемата за държавна помощ  не може да надхвърля 800 000 евро под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на данъци или други такси, уточняват от туристическото министерство.

От съобщението на Министерството на туризма става ясно, че това е първата фаза на тази антикризисна мярка и се обмисля нейното продължаване и през 2022 г., но за да може това да се случи трябва да има още едно одобрение от Европейската комисия.

Подкрепи Economic.bg