Турската лира удари ново дъно заради ускорение на инфлацията

Турската валута поевтиня с близо 1%

Турската лира удари ново дъно заради ускорение на инфлацията

Снимка: Unsplash

Турската лира поевтинява за четвърта поредна сесия и в четвъртък вече достига ново рекордно дъно спрямо долара. Това се случва след данните на турската статистическа служба за леко ускорената инфлация през август. Към 12:30 ч българско време турската валута поевтиня с близо 1% спрямо долара и той се обменяше за 7.4337 турски лири.

Инфлацията в страната се ускори слабо през август, като достигна 11.77% при 11.76% месец по-рано. Цените на свързаните със здравето стоки и услуги се повишават с 14.68%, а на храните и безалкохолните напитки – с 13.51%. Според статистиката месечната инфлация се равнява на 0.86% през август. Стоки като облеклото и обувките обаче поевтиняват на годишна база – с 2.11%.

Икономическата рецесия трябваше да потисне инфлацията, но това като цяло не се получи. Междувременно растежът се ускорява отново в региона и турската местна парична политика остава улеснена“, коментира Тата Госе, анализатор на валутни курсове в Commerzbank.

Въпреки че политиките спомогнаха за ограничаване на икономическите щети от пандемията от коронавирус, Турция сега ще трябва да се бори с по-бърз растеж на цените и натиск за затягане на паричната политика. Инфлацията се повиши по-малко от прогнозата през август, но остана близо 12%.

Лирата пък достига исторически минимуми и през август се обезцени с над 5%, а от началото на годината – с около 20%.

Спадът на валутата вероятно ще бъде „основният двигател на инфлацията през август и септември“, заявиха икономисти на Goldman Sachs в доклад пред клиенти преди публикуването на данните. Те очакват инфлацията да остане около 12% през следващите месеци, преди да падне до 11.7% до края на годината.

Коментари: 0