Турция обмисля референдум дали да продължи преговорите за ЕС

ЕС ни дискриминира, смята Ердоган

Турция обмисля референдум дали да продължи преговорите за ЕС

Турция обмисля да организира референдум с въпрос дали да продължи преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз, заяви в университета в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

"ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни даде дума още през 1963 г., но процесът се бави", допълни той.  Според  Ердоган ЕС бави приемането на Турция, защото тя е с мюсюлманско мнозинство, а това е дискриминация.

"Ние ще минем и без отмяна на визите, както и досега. Ще могат ли обаче европейските страни да приемат със същото хладнокръвие ситуацията, когато бъдат разбити мечтите на милионите бежанци, чийто живот е свързан със споразумението за реадмисия и възможностите, които то предоставя?", попита турският президент.

Споразумението за реадмисия е ключов аспект от визовата либерализация, а може също така да направи по-ефективна съвместната борба на Турция и ЕС срещу незаконната миграция и тероризма, пише БТА. Той припомня думите на Ердоган, че ако се провалят преговорите по отмяна на визите за турци в ЕС, споразумението за реадмисия няма да бъде прието в турския парламент.

Коментари: 0