Най-бързият електрически автомобил в света (видео)

Той ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,5 секунди

Най-бързият електрически автомобил в света (видео)

Eкип от 30 студенти на ETC Zurich и Lucerne University of Applied Sciences and Arts съвместно разработиха уникален електрически автомобил, който сега успява да подобри много интересен световен рекорд. Grimsel се превърна в електромобила с най-бързо ускорение в света, след като успя да развие скорост от 0 до 100 км/ч само за 1,513 секунди.

Опитът е проведен на състезателната писта Dubendorf Air Base в Швейцария, като тази стойност е с приблизително половин секунда по-добро постижение от най-бързите серийни автомобили на пазара, предаде TheVerge.

Уникалният автомобил Grimsel успява да направи това ускорение, като изминава едва 30 метра от трасето и така подобрява досегашното най-добро постижение от 1.779 секунди, което бе поставено през миналата година, предаде Digital. За да постигнат този ефект, създателите на модела са използвали предимно карбонови влакна в изграждането на корпуса, но също и система за задвижване на четирите колела. 

Grimsel има бордови компютър в купето си, който прилага контрол на сцеплението на всяка една от гумите и така оптимизира работата им.

Електромобилът е проектиран като част от инициативата Formula Student, където клубът AMZ, в който участват студентите, се класира на първо място в продължение на три поредни години. 


Коментари: 0