Туск: Има 30% шанс Brexit да не се случи

Референдумът за напускане се случи в най-лошия възможен момент, смята председателят на Съвета на ЕС

Туск: Има 30% шанс Brexit да не се случи

Снимка: БТА

1104 ~ 1 мин. четене
Шансовете Brexit да не се случи са 30%, тъй като британците биха гласували против напускането на ЕС, ако има втори референдум. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за полския вестник „Газета Уиборча“.

Най-висшият официален представител на Блока смята, че в британската общественост не е имало реален дебат около възможността страната да напусне ЕС, а този дебат е започнал едва след референдума през 2016 г. Затова той смята, че ако има втори вот, той ще отхвърли първия.

Туск определя като грешка решението на бившия британски премиер Дейвид Камерън да насрочи референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС, заявявайки, че британците вече са много по-наясно за негативните ефекти от напускането и не биха го подкрепили.

„Референдумът се случи в най-лошия възможен момент, той е резултат от неправилно политическо изчисление“, каза Туск. „Истински дебат за последиците от Brexit не е имал по време на кампанията за референдум, а само след гласуването. Днес резултатът вероятно би изглеждал различно. Парадоксално е, че Brexit събуди във Великобритания проевропейско движение“, добавя той.
Коментари: 0