Uber купи конкурентната Careem за $3.1 млрд.

Сделката се очаква да приключи в първото тримесечие на 2020 г.

Uber купи конкурентната Careem за $3.1 млрд.
Компанията за споделени пътувания Uber Technologies ще похарчи 3.1 млрд. долара за придобиване на конкурента си Careem, която оперира в Близкия Изток. Така американската компания ще получи господстващо положение в конкурентоспособен регион преди скорошното ѝ първично публично предлагане, съобщава Reuters.

Uber обяви, че ще плати 1.4 млрд. долара в брой и 1.7 млрд. долара в конвертируеми книжа в сделка, която ѝ дава пълна собственост върху Careem. Дългоочакваното споразумение идва след повече от девет месеца на преговорите между двете компании и носи на Uber така необходимата победа след поредица от изтегляния от различни пазари.

Книжата ще бъдат конвертируеми в акции на Uber при цена от $55, според компанията, което е около 13% повече от пазарната оценка в последния кръг за набиране на финансиране, воден от SoftBank Group Corp преди повече от година.

Придобиването прави Careem изцяло притежавано дъщерно дружество на Uber, като марката Careem и приложението ще бъдат запазени, поне първоначално.

Съоснователите на Careem Мудасир Шейха, Магнус Олсон и Абдула Елиас остават в компанията. Бордът обаче ще бъде променен, като три места ще получат представители на Uber, а останалите две ще са за Careem. Шейхът, който е главен изпълнителен директор на Careem и Олсо, ще има места в управителния съвет. Говорител на Uber отказа да каже кои свои представители ще назначи компанията в борда.

Сделката се очаква да приключи в първото тримесечие на 2020 г.
Коментари: 0