Uber замисля ново финансиране

Капитализацията на дружеството ще надхвърли $50 млрд.

Uber замисля ново финансиране
148 ~ 2 мин. четене

Uber Technologies Inc., най-силно капитализираният стартъп в света, планира да събере още средства чрез нов голям кръг на финансиране, пише MarketWatch.

Базираната в Сан Франциско компания за споделено пътуване информира инвеститорите за плановете си да набере между 1,5 и 2 млрд. долара в нов кръг на финансиране, съобщиха добре информирани източници. По този начин капитализацията на дружеството се очаква да надхвърли 50 млрд. долара.

Осъществявайки подобен ход, Uber ще се утвърди като най-големият стартъп в историята. Само Facebook успя да постигне капитализация от 50 млрд. долара преди да излезе на борсата. Goldman Sachs Group организира частно предлагане на акции на социалната мрежа през 2011 г.

Пазарната стойност на Uber може да нарасне след одобрение от страна на инвеститорите. През май 2014 г. компанията започна да обсъжда набиране на финансиране при капитализация от приблизително 10 млрд. долара, като успя в рамките на няколко седмици да достигне 18 млрд. долара. Нов кръг започна през декември 2014 г. при около 30 млрд. долара, за да затвори при 41 млрд. долара.

Наскоро New York Times публикува непотвърдена информация, че Uber е отправила оферта за придобиване на картографския пакет Here на Nokia.

Картографският бизнес на Nokia държи над 80% от световния пазар на вградени навигационни системи за автомобили и влага стотици милиони долари всяка година за актуализация на своите карти, които обхващат от Ню Йорк до Ню Делхи. Централата на Here е базирана в Берлин, а в компанията работят около 6 хил. души по целия свят. Дружеството оповести годишни приходи в размер на 1,1 млрд. долара през 2014 г.

Позовавайки се на 3 различни анонимни източника, запознати с офертата, весникът информира, че Uber може да придобие Here за приблизително 3 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg