3 учителски заплати струва абитуриентска рокля

От 3000 до 5000 лв. е бюджетът за перфектния бал, родителите масово теглят кредити

3 учителски заплати струва абитуриентска рокля

Сезонът на абитуриентските балове започна. Бюджетът, който трябва да подготви едно средностатистическо семейство е между 3000 и 5000 лева. Тази сума би трябвало да покрие всички разходи по перфектния бал.

През последните години все повече родители теглят кредити, за да могат да организират бала на детето си, пише в. „168 часа”.

„Хората не могат да спестят 1500 лв. и затова разчитат на бързи кредити, които се отпускат при по-облекчени процедури”, заяви Марина Григорова, ръководител на фирма за бързи кредити.

Максималната сума, която може да получи човек при първо теглене на бърз кредит е 800 лв. Груба сметка показва, че за организирането на бал са нужни поне 2 такива кредита. Справка показва, че за година заемът от 1500 лв. се оскъпява с 320 лв., което е общият доход средно на лице от домакинство в България.

Минималната работна заплата в България е 420 лв. и въпреки това някои майки признават, че са дали 2000 лева за рокля и аксесоари. Сумата е равна на 3 учителски заплати в държавните училища.

„Човек само веднъж е абитуриент”, гласи девизът, който оправдава всички разходи. С 200-та лева, давани за самата абитуриентска вечер, пенсионерите в България живеят цял месец.

Днешните млади момичета избират тоалетите си от интернет, като основните им вдъхновения идват директно от червения килим, светските събития и висшата мода по света.

„Добрата новина е, че тази година тенденциите в балните рокли са женствените модели, а голотата остана на второ място, за разлика от миналите години. Загатващо секси, а не вулгарно е новата мода”, споделя дизайнерът София Борисова.

Друг важен елемент от цялостната визия на завършващия е прическата. Цените тук също варират – от 30 до 50 лв. в провинцията, в София цените се покачват до 120-150 лв. „Младите момичета залагат на нежни и женствени прически. Изправените коси, обемите и екстеншъните останаха сякаш по-назад”, споделят топкоафьори.

Наред с външния вид друг важен елемент от празника е превозното средство. Изборът отново е огромен – от последен модел коли, през багери до хеликоптери. Наемът на лимузина за час тази година се движи между 150 до 400 евро. Срещу 1600 евро за час може да се наеме дори яхта или хеликоптер.

Коментари: 0