Уелс също обмисля отделяне от Великобритания

Шотландският референдум провокира уелсците да помислят за независимост

Уелс също обмисля отделяне от Великобритания
Автор: Илия Лазаров

Уелс също ще помисли за референдум за независимост, ако Шотландия се отдели от Великобритания. Това заяви лидерът на уелските националисти „Плайд Камри“ Лиан Ууд, цитирана от британски медии. Според него подходът на британското правителство към Brexit може да доведе до „края на Великобритания като държава“.

След като шотландският премиер Никола Стърджън обяви намерението си да проведе нов референдум за независимост, уелският политик заяви, че ако нейната партия спечели изборите, гражданите на Уелс също ще получат възможност сами да решат своето бъдеще.

„Действията на шотландското правителство показват, че всеки провал на британското правителство да признае интересите на Шотландия, може да доведе до края на Великобритания като държава“, заяви Ууд.

„В тази ситуация Уелс трябва да реши собственото си бъдеще“, отбеляза тя и призова за национален дебат в страната.

„Когато този сценарий стане реалистичен, в Уелс трябва да се проведе национален дебат, който да проучи всички възможности, включително тази за независим Уелс“, предложи Ууд.

Според нея всичко зависи от развитието на преговорите за Brexit и националния интерес на страната.

„Ако преговорите на британското правителство за Brexit доведат до пренебрегване на уелския национален интерес, подкрепата за по-засилен контрол върху собствените ни дела ще продължи да расте“, прогнозира тя.

„Очакваме тази ситуация да продължи да се развива през следващите години и „Плайд Камри“ ще продължи да отстоява уелския национален интерес през цялото време.

„Сега е подходящ момент за гражданите на Уелс да помислят какво е в наш собствен национален интерес и как най-добре можем да отключим потенциала на страната ни в този конституционен сценарий“, отбеляза Ууд.

В понеделник малко след съобщението на шотландския премиер Стърджън за организаирането втори референдум, британското правителство също взе отношение по темата.

Говорител на правителството заяви, че кабинетът ще се постарае да договори с ЕС отношения, които да удовлетворяват цяла Великобритания. Той увери, че британското правителство работи активно с всички местни администрации, опитвайки се да реши въпросите с правата на работниците, статута на европейците, живеещи на Острова и националната сигурност.

Говорителят подчерта, че кабинетът ще вземе под внимание интересите на всички държави в Обединеното кралство.

Коментари: 0