United Group е поискала одобрение от ЕК да придобие Vivacom

Антитръстовото разрешение се очаква да бъде взето до 3 април

United Group е поискала одобрение от ЕК да придобие Vivacom

Снимка: Economic.bg/Архив

2786 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия съобщи, че базираната в Нидерландия телекомуникационна и медийна компания United Group, собственост на британската фирма за частни инвестиции BC Partners, е поискала официално одобрение от антитръстовите органи за придобиването на българския мобилен оператор Vivacom. 

Очаква се ЕК да обяви решението си до 3 април, се казва в бележка, цитирана от Seenews. 

През ноември миналата година United Group заяви, че е съгласна да купи Българската телекомуникационна компания, оперираща под марката Vivacom. Цената на сделката тогава не бе разкрита официално. По-късно компанията обяви, че планира да пласира облигации на стойност около 1.795 млрд. евро за финансиране на придобиването и рефинансирането на съществуващите дългови инструменти.

На финалната права за придобиването на Vivacom имаше двама кандидати – United Group и Providence Equity Partners. Очаквано до седалката стигна нидерландският играч.

Нова продажба на Vivacom ще е шестата смяна собствеността на телекома след приватизацията му през 2004 г. 

Сегашната сделка се случва на фона на продължаващия спор за собствеността на компанията. Спас Русев и неговите партньори придобиха телекома през 2015 г. на търг след неизпълнение на дълга на компанията. През същата година, малко преди търга, Empreno Ventures – инвестиционна компания, контролирана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, купува дял в люксембургската холдингова компания, която притежаваше Vivacom тогава.

И до днес Косарев настоява, че той е действителният собственик на Vivacom. През юли английският върховен съд отхвърли жалбите и така потвърди собствеността на сегашните акционери, сдобили се с компанията чрез търг.

Vivacom бе придобита преди четири години за 330 млн. евро. Спас Русев притежава 46% от собствеността на телекома. Друг голям акционер в телекома е VTB Capital, британското подразделение на руската ВТБ Банка, както и Delta Capital International на бившия финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги.
Коментари: 0