Уолстрийт очаква данните за фабричните поръчки в САЩ

В петък щатският долар беше основната движеща сила на валутните пазари, след стимулиращите данни за работните места

Уолстрийт очаква данните за фабричните поръчки в САЩ
184 ~ 3 мин. четене
Последният ден от седмицата приключи с ръст за световните борси, като една от причините беше развитието на търговските преговори между САЩ и Китай. Щатските фондови пазари завършиха деня на зелена територия, след като данните за броя на заетите в неселскостопанския сектор (Nonfarm Payrolls) надмина очакванията на анализаторите.

Докладът, изготвен от Бюрото по труда в САЩ показва, че икономиката е добавила 196 хил. работни места през март, което е значително повишение след слабите данни от февруари за едва 20 хил. Добрите новини вдъхнаха увереност в инвеститорите и показаха, че щатската икономика  се справя добре, въпреки моментните колебания.

Водещият индекс S&P 500 добави 0.46% към актива си до 2892.74 пункта, докато Dow Jones Industrial Average се изкачи с 40.36 пункта до нивото 26424.99. Индексът, който следи технологичните компании Nasdaq напредна до 7938.69 пункта, след доброто представяне на някой от водещите компании в сектора.
Позитивните настроения се усещаха и през Океана, където европейските пазари се повишиха въпреки притесненията за забавяне в икономиката. Бенчмаркът на Старият континент добави 0.18 на сто към стойността си, като премина психологическата граница от 12000 пункта. В Лондон търговията изпрати основния индекс FTSE 100 до 7446.87 пункта, след като добави 0.61 процента към стойността си.

В петък щатският долар беше основната движеща сила на валутните пазари, след стимулиращите данни за работните места в щатската икономика. Силната валута изтри част от печалбите на ценните метали, при което цената на златото падна до 1291.48 долара за тройунция, докато среброто изгуби почти 0.28 %. Покрай еуфорията на американския пазар и конфликта около Сирия цената на петрола достигна до 5 месечен връх. Сортът Брент се установи над 70 долара за барел, докато щатският лек суров петрол се търгуваше на цена от $63.25 в края на деня.

Акценти днес

Икономически данни – САЩ

В началото на седмицата САЩ ще изнесат данни за фабричните поръчки, който е един от важните индикатори за щатската икономика. Той измерва промяната на нови поръчки от производствения сектор, като по-високи данни от очакваните ще има положителен ефект върху икономиката и щатския долар.

Инструмент на фокус - CannTrust Holdings

Компанията за отглеждане на канабис за медицински цели е от скоро на борсата и липсата на дългосрочна история на ценовото и представяне носи своите рискове. Зад този риск обаче стои голям потенциал за печалба, като идеята ни е да се влезне в дълга позиция при поскъпване над $8.19, което трябва да отключи силно възходящо движение с цел достигане на исторически максимум за компанията над $10.

EUR/USD

Слабите данни за долара дадоха възможност за поскъпване на валутната двойка над низходящата тренд линия, но единната валута остава под натиск от пазара, още повече след обявяване на програма за количествени улеснения. Инерцията от покупките може да повиши повторно EUR/USD до зоната на съпротива около 1.1250, откъдето очакваме нови разпродажби и понижение под локалния максимум от 1.1780.

NatGas US

Природния газ се намира в низходящ тренд, но има предпоставки за обръщане на движението и възможно поскъпване, което може да тества 100 периодната средна около нивото 2.75. Първия сигнал за повишаване на цената е пробив над тренд линията, което ще даде възможност на купувачите да се включат в движението. Влизане в позиция ще има при поскъпване над индикатора Parabolic SAR, който действа като силно ниво на съпротива. Връщане на цената под тренд линията може да се ползва като ниво за ограничаване на загубите.

Nikkei 225

Японският индекс продължава възходящото си движение, като всяка корекция до тренд линията може да бъде използване за влизане в дълга позиция, след изчакване на обръщаща свещ, която дава сигнал за покупка. Нагласите ни са движението да продължи до нива около 22400, където има по-силни нива на съпротива. Дневно задържане на индекса под тренд линията и 50 дневната плъзгаща средна би променило анализа ни, при което може да видим спад под 20000 пункта.
Коментари: 0