В Германия ще се продават „етично отгледани яйца“

Засега новият метод няма да е задължителен за всички ферми в страната

В Германия ще се продават „етично отгледани яйца“

Снимка: БТА

Яйца, отгледани по нов метод, който позволява да се избегне избиването на новоизлюпените мъжки пиленца, за първи път ще започнат да се продават в супермаркетите в Германия през идните дни, предаде ДПА.

Всяка година в Германия при отглеждането на кокошки носачки се избиват 45 млн. мъжки пиленца, тъй като те не снасят яйца и не наддават колкото бройлерите, т.е. икономическата полза от тях е ограничена.

Новият процес дава възможност полът на пиленцето да бъде определен още в яйцето и изобщо да не се позволи мъжките да се излюпят.

Според министъра на земеделието Юлия Кльокнер следващата стъпка ще бъде процесът, който е първият подобен в света, да се разпространи до всички птицеферми в Германия. „Все още обаче не е настъпило времето този метод да бъде въведен задължително в Германия“, допълни тя.

Новите яйца, които ще бъдат малко по-скъпи от обикновените, на първо време ще се продават в 223 берлински супермаркета от веригите Rewe и Penny. През следващата година яйцата ще достигнат до 5500 супермаркета.
Коментари: 0