В Германия започнаха продажбите на книгата \"Моята борба\"

Двутомната версия е от 2000 страници и съдържа подробни научни пояснения и констатации

В Германия започнаха продажбите на книгата \
4622 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

В Германия започнаха продажбите на най-коментираното издание, написаното от Адолф Хитлер - "Моята борба" ("Mein Kampf"). Книгата е изготвена от Института за съвременна история в Мюнхен(Institut für Zeitgeschichte, IFZ).

Експерти смятат, че пускането на двутомната версия, която този път съдържа почти 2000 страници с подробни научни пояснения и констатации, което от историческа гледна точка ще обясни престъпленията на националсоциализма, ще бъде в състояние да предотврати популяризацията на книгата в оригиналната й версия.

"Важно е да се унищожи пропагандата и по този начин се премахва почвата на символичната стойност на тази книга, която все още има силата да повлияе” – пише на интернет страницата на Института.

Според ръководителя на Института за съвременна история в Мюнхен, изданието ще бъдат отпечатано в ограничен тираж около 4000 копия. То ще излезе в два тома от общо 1948 страници и ще струва 59 евро.

Новият й вариант е изработен в следствие на дългогодишна работа. Плановете за преиздаване на книгата предизвикаха спорове и критики, най-вече от еврейските организации в Германия, според които тя е опасна. Историците обаче, са на мнение, че книгата с анотации ще запълни празнотата в знанията на германците за годините на управление на фюрера Адолф Хитлер.

Творбата на Хитлер е била преведена на всички популярни езици и издавана в много страни по света, включително САЩ. След като нацистите идват на власт през 1933 година, милиони копия са разпечатани в Германия

Авторските права върху книгата досега принадлежаха на федералната провинция Бавария, която е умишлено отказваше преиздаването на автобиографията. На 31 декември 2015 г. правата върху изданието изтичат. Това се случва 70 години след края на Втората световна война и поражението на нацистка Германия.

В Русия, "Моята борба" е забранена за продажба - с решение на съда. На 24 март книгата бе включена в списъка на федералното екстремистки материали под номер 604.

Политическия си манифест Адолф Хитлер пише през 1924 г. Първото издание на "Моята борба" е публикувано през 1925 г. - осем години преди Хитлер да стъпи на власт. 

Подкрепи Economic.bg