В кои държави има най-големи разлики в заплащането между мъжете и жените

Едва 6% от работещите жени са сред най-добре платените служители

В кои държави има най-големи разлики в заплащането между мъжете и жените

Снимка: Pixabay

936 ~ 3 мин. четене
Разликата в заплащането между мъжете и жените е постоянен проблем в световен мащаб. Почти навсякъде по света средната заплата на мъжете е по-висока от тази на жените. Това до голяма степен се дължи на факта, че жените обикновено работят в професии с по-ниско заплащане. 

Докато значително по-висок процент от жените извършват работа, попадаща в групата с най-ниски доходи, в същото време, в сравнение с жените, по-висок процент от работещите мъже извършват работа, за която получават най-високата заплата на пазара. Донякъде причината за това е, че само малка част от жените заемат топ мениджърски позиции, показва анализ на международния сайт за сравнение на заплати Paylab.com, който присъства на българския пазар чрез локалния сайт Zaplatomer.bg. 

Данните от проучването показват, че само 6% от всички заети жени са сред топ 10 на най-високоплатените служители. За сравнение 13% от мъжете попадат в тази група. Словения е с най-голям процент жени в сегмента с най-високо заплащане (8%). Като цяло най-значими разлики в заплащането между мъжете и жените има в България, Чехия и Словакия, където средната разлика в заплатите е от 28 до 30% в полза на мъжете. За разлика от тях, Хърватия и Словения са страните с най-малка разлика – средно от 10 до 11%.
Мениджърите мъже са два пъти по-често срещани от мениджърите жени. До голяма степен причината се корени в това, че в исторически план жените не са имали толкова добри условия за кариера, колкото техните колеги мъже. От друга страна, работодателите често се сблъскват с факта, че жените не са толкова заинтересовани от тези позиции, колкото мъжете. Например, работещите майки са склонни да избягват по-високо платените ръководни позиции, които са емоционално изискващи и времеемки и трудно се комбинират със семейния живот.  

Интересно е, че се наблюдават разлики дори при сравняване на заплатите в най-високия децил на най-добре платените жени и техните колеги мъже. Средно възнаграждението на тези жени достига само 78% от средната заплата на най-високоплатените мъже. До голяма степен това се дължи на факта, че жените много по-често заемат ръководни длъжности в по-малко прогресивните отрасли на икономиката като администрация и нетехнически позиции, което също оказва влияние върху цялостната статистика.


За жените изборът на професия оказва най-голямо влияние върху техните заплати, тъй като всяка позиция има определена стойност на пазара на труда. В днешно време не е необичайно жените да изградят кариера на добре платени длъжности. Въпреки това все още е факт, че повечето жени работят на позиции с по-ниско възнаграждение.  

Това обикновено са професии като асистент, рецепционист, медицинска сестра, счетоводител, обслужване на клиенти, поддръжка на клиенти или специалист човешки ресурси, учител, сервитьор, асистент в магазин, социален или административен работник.

15% от всички заети жени получават възнаграждение в най-ниския сегмент (1-ви децил). За разлика от тях само 7% от мъжете попадат в децила с най-ниско платените служители. Сред наблюдаваните страни най-голям дял на жените в сегмента с ниски доходи (1-ви децил) има в Словакия (18 %), Чехия (16 %), България (16 %) и Финландия (16 %).

Хубаво е да се сравняват заплатите на мъже и жени, които работят на една и съща позиция, в един и същ бизнес сектор или в една и съща компания. Тогава заплатата може да се различава само поради разлика в опита или уменията. Разликите в заплатите въз основа на пола са дискриминационни. Компаниите трябва да наблюдават заплатите на мъжете и жените, работещи на една и съща позиция, тъй като мъжете обикновено са по-уверени при договаряне на условията на заетост. До голяма степен това се дължи на факта, че мъжете имат по-високи очаквания за заплата, когато започват работа. 
Подкрепи Economic.bg