В ОПЕК+ са притеснени за петролния пазар и ще забавят производството

Страните през април тази година взеха решение за безпрецедентно договорено намаляване на производството на петрол след спад в търсенето

В ОПЕК+ са притеснени за петролния пазар и ще забавят производството

Снимка: Unsplash

444 ~ 1 мин. четене

Експерти от техническия комитет на ОПЕК+ предложиха на министрите да обмислят възможността да не се увеличава производството на петрол, както се очакваше от януари 2021 г., а да се отложи увеличението с 3-6 месеца, съобщи Bloomberg, позовавайки се на анонимни делегати.

Експертите виждат рискове за петролния пазар, тъй като възстановяването е по-бавно от очакваното.

Страните от ОПЕК и страни извън ОПЕК през април тази година взеха решение за безпрецедентно договорено намаляване на производството на петрол след спад в търсенето с една четвърт поради пандемията COVID-19. Решението беше взето незабавно за две години, но с постепенно увеличаване на производството. 

Ако приемем, че планираните производствени увеличения на ОПЕК+ продължават, анализатори прогнозираъ, че глобалното предлагане на петрол може да надвиши търсенето през следващата година със средно 1,5 милиона барела на ден, ако възстановяването на потреблението е по-слабо от очакваното.Основната прогноза обаче е, че потреблението ще бъде по-високо от предлагането през 2021 г., изчерпвайки световните запаси със скорост от 800 000 барела на ден.

Алиансът от 23 държави ще вземе окончателно решение на заседанието между 30 ноември и 1 декември.

Подкрепи Economic.bg