В Русия предлагат да се забрани Facebook

Причината е пропаганда на неподходящи изображения

В Русия предлагат да се забрани Facebook
232 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Депутати от руската Държавна дума искат по-строг контрол върху съдържанието на Facebook. Според тях чрез мрежата на руските потребители се натрапват европейски ценности. Конкретно става въпрос за разпространяваните изображения с еднополови двойки, както и други символи на хомосексуализма, пише Независимая газета.

Депутатите смятат, че според руските стандарти сървърът трябва да бъде закрит завинаги. Председателят на медийната комисия в Държавната дума - Леонид Левин, обеща да предприеме съответните мерки и да проучи дали в социалната мрежа се пропагандират нетрадиционни сексуални отношения.

В случай, че Facebook не спазва изискванията на руското законодателство ще се предприемат строги мерки. Младежкото крило на партията на властта - “Младата гвардия на Единна Русия”, прави преглед на социалната мрежа за да проучи съдържа ли тя хомосексулана пропаганда. Резултатите все още не са известни, ако информацията обаче се потвърди, управлението на Facebook ще получи глоба в размер на 1 милион рубли (15 300 долара) или спиране на дейността на територията на Руската федерация в продължение на 90 дни.

През 2013 г. федерацията прие закон, който ограничава разпространението на “пропаганда на нетрадиционни секскуални отношения” сред непълнолетните. Днес депутати комунисти и либерални демократи подкрепят позицията на Левин, пише още Независимая газета. Според Роман Худяков от Либерално-демократическата партия, сайтове, които пропагандират подобни неща, трябва направо да се блокират, отбелязва всекидневникът.

В онлайн пространството разкритикуваха позицията на Държавната дума. В интервю за Независимая газета Олег Козирев известен блогър се оплака: "В последно време инициативите на нашите депутати са все по-далеч от здравия разум, и още близо до популизъм. В този случай, те са обсебени от идеята за темата на борбата срещу сексуалните малцинства. Мисля, че подобни инициативи са вредни - те не позволяват на интернет да се развива и отвличат вниманието от по-съществени проблеми.

 „Новая газета” коментира случая, пишейки че руската държава нахлува все по-дълбоко в територията на своите граждани. Голяма част от хората в Русия подкрепят и политическите действия на режима, и нарастващия му репресивен характер.

Подкрепи Economic.bg