В САЩ готвят антитръстови обвинения и срещу Facebook

След като такива сполетяха Google

В САЩ готвят антитръстови обвинения и срещу Facebook

Снимка: БТА

Facebook може да се сблъска с антитръстови обвинения в САЩ още през ноември, съобщи Washington Post, позовавайки се на четирима души, запознати с въпроса. Информацията идва, след като преди дни стана ясно, че срещу Google е заведен съдебен иск.

Федералната търговска комисия (FTC) се събра тази седмица, за да обсъди възможността за разследване, докато щатските главни прокурори под ръководството на Летисия Джеймс от Ню Йорк проверяват компанията за потенциални заплахи за конкуренцията, съобщава вестникът.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг вече бе изслушан от FTC като част от правителствената антитръстова проверка на компанията.

Facebook се сблъска с подобни форми на мониторинг от Министерството на правосъдието и от прокуратурата, отнасящи се до предишни придобивания и бизнес практики, включващи „социални мрежи или услуги в социалните медии, дигитална реклама и/или мобилни или онлайн приложения“.

През юли 2019 г. Facebook се съгласи да плати рекордна глоба от 5 милиарда долара за злоупотреба с лични данни на потребители, което ѝ позволи да избегне съдебно преследване.

Коментари: 0