В САЩ обвиниха Google и Facebook за „съзаклятници“

Гигантът в търсенето се изправя в трето антимонополно дело в родината си

В САЩ обвиниха Google и Facebook за „съзаклятници“
384 ~ 1 мин. четене

За едва няколко седмици технологичният гигант Google успя да стане обвиняем по няколко антитръстови дела. Компанията вече се сблъска със съдебни жалби от страна Министерството на правосъдието и генералните адвокати на няколко щата. А днес се очаква да получи трета официална такава, предава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Новият съдебен иск е от група щати и този път е насочен към услугите на компанията за рекламни технологии, уточнява CNBC. Обвинението твърди, че Google е придобил не законно, опитал се е да придобие или поддържа монопол на няколко пласта от пазара. Гигантът играе роля и от страна на купувач, и от страна на продавач на реклама, сочи още жалбата.

В нея се твърди още, че Google е участвала в незаконни споразумения за обвързване на издателите, така че те да трябва да използват и друг инструмент на компанията.

Искът твърди, че придобиването от Google на рекламна технологична компания DoubleClick през 2008 г. бележи „фундаментална промяна“ в дейността му. Тогава компанията започва да „използва лоста“ като посредник за извличане на плащания от всички етапи на сложния процес на онлайн закупуване на реклами.

В жалбата се твърди също, че Google и Facebook, наречени в нея „съзаклятници“, са нанесли вреда на конкуренцията чрез незаконно споразумение за фалшифициране на търгове и определяне на цени. Според жалбата, когато Facebook обяви през 2017 г., че планира да се конкурира с Google в рекламното пространство, гигантът за търсене е сключил сделка, за да парира конкуренцията. Като част от предполагаемото споразумение, Google би трябвало да предостави на Facebook определени предимства в търговете, които се провеждат за спотове за реклами на мобилни приложения.

Говорител на Google заяви пред CNBC, че твърдението за незаконно споразумение за фалшифициране на търг с Facebook не е точно.

Facebook не отговори веднага на искане за коментар.

Подкрепи Economic.bg