Над 130 търговци искат да продават Huawei в САЩ, няма нито едно одобрение

Китайската компания е в „черен списък“, ограничаващ правото на американските компании да продават продуктите си

Над 130 търговци искат да продават Huawei в САЩ, няма нито едно одобрение

Снимка: БТА

512 ~ 2 мин. четене
Американският търговски департамент е получил над 130 заявления за лиценз за продажба на стоки на китайската Huawei Technologies, почти два месеца след като като президентът Доналд Тръмп заяви, че някои продажби ще бъдат разрешени. Администрацията обаче досега не е издала никакви, съобщават източници пред Reuters, пожелали анонимност.

Застоят съвпада с ескалацията и като цяло смесените съобщения около търговската война между САЩ и Китай, които помрачиха надеждите за скорошни бързи решения за издаване на лицензи за продажба на Huawei. Това означават милиарди долари загубени продажби за производителите на чипове, софтуерните компании и другите американски доставчици по веригата на доставки на китайския производител. 

„Никой в изпълнителната власт не знае какво (Тръмп) иска и всички се страхуват да вземат решение, без да са наясно с това“, коментира Уилям Райниш, бивш служител в търговския департамент. 

Миналата седмица Тръмп обеща да повиши тарифите на китайски внос за 550 млрд. долара, часове след като Китай наложи нови налози върху стоки за 75 млрд. долара от САЩ. Впоследствие той смекчи тона си спрямо Пекин по време на срещата на върха на Г-7, заявявайки, че според него двете най-големи икономики в света ще постигнат споразумение за прекратяване на търговската война, която продължава да разстройва пазарите и затруднява растежа. 

Huawei бе вкарана в „черния списък“ на САЩ през май, с което се ограничи значително възможността на американските компании да ѝ продават своите продукти. Китайският производител е силно зависим от техните компоненти и само през миналата година е похарчил 11 млрд. долара за закупуване на части от фирми като Intel, Qualcomm и Micron Technology. 

Телефоните на марката пък се задвижват от операционната система Android на Google. За да се еманципира от нея, Huawei разработи и представи своя такава (Harmony OS), която обаче още не се използва. 

Китайският играч е световен производител е №1 на телекомуникационно оборудване и №2 на смартфони. През последните месеци срещу Huawei има глобален натиск заради съмнения, че помага на Пекин да извършва корпоративен и национален шпионаж. 
Подкрепи Economic.bg