В швейцарските Алпи ще строят хотел-небостъргач

Амбициозната идея е да се създаде един от най-луксозните хотели в света

В швейцарските Алпи ще строят хотел-небостъргач
304 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Готови са плановете за построяване на най-високия небостъргач в Европа в отдалечен спа курорт, намиращ се в швейцарските Алпи, пише английският в. "Телеграф". Той ще бъде по-висок от лондонския "Шард", който се извисява на 310 м.

Замисълът за новото архитектурно чудо е то да бъде разположено в покрайнините на Валс, малко градче с около 1000 души население, което се намира в швейцарските Алпи на надморска височина около 1000 м. Новата сграда няма да бъде щаб-квартира на някоя от прочутите швейцарски банки, а луксозен хотел, очакващ заможни гости от Близкия изток и Азия. В хотела е планирано да има около 100 апартамента, като най-евтиният от тях ще струва по около 1000 швейцарски франка на вечер, а най-скъпият спиращите дъха 25 хил., предаде БГНЕС.

Проектът, който по предварителни изчисления, ще струва около 200 млн. швейцарски франка, ще бъде официално обявен идната седмица в Цюрих. Небостъргачът ще се издигне от доста малка основа – 31 на 16 м., и ще бъде закотвен в земята с необикновено дълбоки основи. Идеята за необикновения хотел принадлежи на Ремо Щофел, собственик на Валс спа, и Пиус Труфер, местен предприемач в добивната сфера. Пред в. "20 минути" той заяви, че и двамата желаели да направят един от 5-те най-добри хотели на света.

Амбициозният проект вече е подложен на критика в Швейцария. Според проф. Виторио Лампуняни от Федералния технологичен институт небостъргачи в Алпите били абсурд.

Проектът все още няма разрешително за стартиране на работата по него. Според швейцарската система на директна демокрация през есента ще се проведе местен референдум, който ще определи ще има или не небостъргач във Валс.

Коментари: 0