Валентин Златев: България ще има проблеми с електричеството в близко бъдеще

Той смята, че АЕЦ "Белене" трябва да се построи като нов проект

Валентин Златев: България ще има проблеми с електричеството в близко бъдеще
4472 ~ 2 мин. четене

Според доклади, в обозримо бъдеще ще имаме сериозни проблеми с електричеството. Спряхме атомните реактори, ще затворим централите на въглища, ще затворим и ВЕЦ-овете. Въпросът е да питаме българските граждани кое е по-добре - режим на водата или режим на тока. Това заяви в сутрешния блок на bTV председателят на Надзорния съвет на "Лукойл България", Валентин Златев.

"Ако ние искаме АЕЦ "Белене" да се случи като проект, то той ще бъде нов проект, който ще започне при нови условия за изграждане", каза Златев. По думите му е престъпление атомните реактори да бездействат при условие, че сме платили за тях.

Златев коментира и актуалната тема около ВЕЦ "Бебреш", който е собственост на фирма на баща му Васил Златев. "Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни", казва Златев. Той обясни, че ВЕЦ-ът не работи в последните 15 месеца именно поради това, че няма достатъчно вода.

"Във ВЕЦ "Бебреш" всичко е кристално ясно, чисто и прозрачно", каза Златев и добави, че не знае с точно колко пари е построен той. По думите му ВЕЦ-ът е малък и не представлява сериозно производство на електроенергия като първоначалната инвестицията е не повече от 1 млн. лв. Той е построен със законни средства и с него се занимава баща ми", добави Златев.

Той посочи три причини защо кметът на Ботевград, Иван Гавалюгов, отправя обвиненията си. Първата е, че борейки се с богатите и успелите, Гавалюгов смята, че печели народната любов. В същото това време Върховният административен съд е отстранил кмета по искане на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси, посочи Златев като втора причина.

"Иван Гавалюгов обича да говори за олигарси. Той е един от най-крупните бизнесмени в общината си, притежава цялата власт и медии – това е христоматиен пример за олигарх", изтъкна Златев като трета причина.

Той не поиска да коментира рокадата в ръководството на "Лукойл България", където до пролетта на 2019 г Златев беше генерален директор.

По думите му връзка между бизнеса и политиката трябва да бъде на принципна основа. Златев опроверга коментарите, че Правец е "частен град" и заяви, че той е хубав град, посещаван ежедневно от много хора.

Коментари: 0