Негативна сесия за акциите в САЩ заради напрежението с Близкия Изток

В САЩ се очаква ръст на новите заети лица през декември

Негативна сесия за акциите в САЩ заради напрежението с Близкия Изток
312 ~ 3 мин. четене
Акциите записаха негативна сесия във вторник под тежестта на напрежението между САЩ и Иран. Dow Jones изостана с 0.4% до 28583 пункта. Широкият S&P 500 отстъпи с 0.3 на сто до 3237, а технологичният бенчмарк Nasdaq затвори със съвсем леко понижение до 9068 пункта. Данните на ISM за индекса на бизнес активността в непроизводствения сектор показаха ръст до 55 точки през декември спрямо 53.9 през ноември. В понеделник акциите се отърсиха от разпродажбите в петък, но вчера добрите макро данни не успяха да преодолеят геополитическото напрежение и в крайна сметка мечките преобладаваха на пазара. Доходността по 10-годишните щатски ДЦК се понижи до 1.8 на сто, а тази по 2-годишните – до 1.54%. Лекият суров петрол поскъпна след атаката над иранския генерал, но тази седмица записва понижения. В индивидуален план акциите на Micron скочиха с над 8%, а тези на Western Digital изтриха 6,8% от стойността си. В Европа единствено DAX успя да запише ръст от почти 100 пункта, като FTSE и CAC записаха минимални понижения. 

Очаквано в сряда ще бъде публикуван отчетът за промяна в заетостта според института ADP. Докладът показва месечната промяна на заетите в неселскостопанския частен сектор. Данните предшестват държавния доклад и се смятат за добър индикатор за отчета на правителството за броя на заетите в неселскостопанския сектор, който се публикува всеки първи петък от месеца. Очаква се ръст от 160 000 нови заети лица през декември спрямо разочароващите данни за едва 67 000 нови заети през предходния месец ноември. Информацията е със сериозно значение и се очаква волатилност на пазарите. 

Месечната графика на производителя на чипове ни показва, че през последните няколко години акциите записват зашеметяващ ръст и тестват съществено за историята на компанията ниво. Тук следва да отбележим, че AMD произвежда по-евтини чипове, но на по-достъпна цена и в доста по-големи обеми. Възможно е забавяне на движението около 50 долара, но при поскъпване над тези стойности очакваме силният темп да се запази и да бъдат атакувани нови исторически върхове. 

Седмичната графика на популярната валутна двойка показва пробив на дългосрочната съпротива от 2015 и 2016 година, но все още котировките се въртят около 50-дневната средна. Ключово ниво за пробив и формиране на по-стабилно възходящо движение е при около 110 йени за долар. Въпреки това индикаторът Стохастик се отдалечава от зоната около 80 пункта и е възможно скорошно поевтиняване. Забелязва се подкрепа от началото на 2018 и втората половина на 2019 г. при около 104 йени за долар, като очакваме тя да не бъде пробита. 

Платината сформира възходящо движение, но все още има съпротива при хоризонталата от максимумите през септември и началото на настоящата година. Важно е да се отбележи движението на Стохастик, който слиза под 80 пункта, с което най-вероятно ще задълбочи разпродажбите за тест при не повече от 950 долара. Графиката може да се разглежда и като формиране на фигура чашка с дръжка, при който сценарий в близките дни може да се очаква нова атака на съпротивата, която да сформира възходящо движение и нов тест за $1000.  

Индексът на сините чипове се движи в рамките на възходящ канал през последните три месеца и към момента няма сигнали за промяна на посоката. Очакваме леко поевтиняване с понижението на Стохастик, което може да се използва за вход в дълга позиция на по-добри цени. Очакваме поевтиняването да бъде ограничено до долната граница на канала, а прибиране на печалбата може да има при покачване до горната граница.
Коментари: 0